Το Σμαραγδένιο Νησί: Πηγές Καλλιθέας - Η Ιαματική γοητεία

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Πηγές Καλλιθέας - Η Ιαματική γοητεία

Το χθες - Ιστορία


Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Καλλιθέας έγιναν από τους Ιταλούς με κάθε επισημότητα την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών καθώς και επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Οι ιαματικές πηγές της Καλλιθέας Ρόδου είναι γνωστές από την αρχαιότητα για το ευεργετικό για την υγεία κόκκινο νερό που αναβλύζει από τους βράχους. Κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, πλήθος κόσμου επισκεπτόταν τακτικά την περιοχή ή κατέλυε σε πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στην πηγή.

Ήδη από την εποχή της Δωρικής Εξάπολης και αυτής των Ιπποτών, η θαυματουργός ιαματική πηγή έγινε γνωστή και προσέλκυε κόσμο τόσο από τα γύρω νησιά και τα Μικρασιατικά Παράλια, όσο και από τα βάθη της Ανατολίας.

Ήταν τόπος συνάντησης Ορθόδοξων, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Στο σημείο αυτό του νησιού, γνωστό στους ντόπιους ως "Τσιλλόνερο" από τις καθαρτικές ιδιότητες του νερού, το 1927 -με πρωτοβουλία του πολιτικού Διοικητή των Νήσων Μάριο Λάγκο- ξεκίνησε η συστηματική μελέτη των νερών. Αυτό έγινε από διακεκριμένους υδρολόγους και γιατρούς με επικεφαλής τον διάσημο Γκουστάβο Γκασπερίνι. Μετά το θάνατό του, ανέλαβε ο γιος του Κάρλο μαζί με τον μετέπειτα διευθυντή των ιαματικών πηγών Αινεία Μπρουνέττη.

Τον Δεκεμβρίου 1928, ξεκίνησε η άμεση κατασκευή εγκαταστάσεων που χαρακτηρίστηκαν Βασιλικές ως εγγύηση της τέλειας λειτουργίας τους. Το έργο ανατέθηκε στον Πέτριο Λομπάρντι και τα σχέδια κατετάγησαν μεταξύ των καλύτερων αρχιτεκτονικών συνθέσεων της εποχής εκείνης.
Τα νερά της Καλλιθέας ήταν κατάλληλα και θεραπευτικά για τις παθήσεις της αρθρίτιδας, τις δερματοπάθειες, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις τροπικές ασθένειες, τη δυσεντερία, την ελονοσία, τις αλλεργίες, το άσθμα, τις κυστίτιδες, τη διάρροια και τις παθήσεις των εντέρων.

Το Σήμερα


kallithea today photoΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ: To μνημείο αναγεννάται
Μετά από χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης του Μνημείου, ο Δήμος Καλλιθέας με Δήμαρχο τον Γιάννη Ιατρίδη, ανέλαβε το σημαντικό έργο της αναστήλωσης. Οι Πηγές Καλλιθέας έγιναν ξανά επισκέψιμες αποκτώντας την παλιά τους δόξα  μετά από μεγάλο  αγώνα, πολλή αγάπη μεράκι και πάθος.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στο πιο ρομαντικό σημείο του νησιού θα θαυμάσετε & θα απολαύσετε:
  • απαράμιλλη μνημειακή αρχιτεκτονική και μεγαλοπρέπεια
  • τον γραφικό όρμο με το μοναδικό φυσικό κάλλος
  • τα πεντακάθαρα νερά για κολύμπι
  • καλλιτεχνικές συνθέσεις με την τέχνη του βοτσαλωτού
  • αίθουσες με περιοδικές εκθέσεις σύγχρονων και παλαιότερων δημιουργών
  • το  Χθες και το Σήμερα των Πηγών Καλλιθέας στην έκθεση φωτογραφίας
  • τον σύγχρονο συνεδριακό χώρο
  • την καφετέρια για δροσιά, ανάπαυλα και απόλαυση
  • περιπάτους στο ηλιοβασίλεμα απ’ την περιοχή του Φαληρακίου και της Καλλιθέας
  • άνετη και δωρεάν στάθμευση με μαγευτική θέα στη θάλασσα
  • τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία της γραμμής
  • κοινωνικές εκδηλώσεις
  • συνέδρια, σεμινάρια, gala dinner
  • καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις, κλπ).
  • χώρους όπου γυρίστηκαν αγαπημένες  διεθνείς και ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες που άφησαν εποχή
  • αναμνηστικά, παραδοσιακά και αυθεντικά είδη Καλλιθέας στα καταστήματα  των Πηγών Καλλιθέας.
Καφετέρια


Το ιστορικό αναψυκτήριο που φιλοξένησε προσωπικότητες της εποχής και πρόσφερε ψυχαγωγία, με χορό και μουσική, που συμμετείχε σε ρομαντικές ταινίες με μεγάλους πρωταγωνιστές, ανακαινίστηκε και μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη καφετέρια με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Με φόντο το γραφικό λιμανάκι και την προβλήτα του Μνημείου, αλλάζει χρώματα από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, έντονα και μετά γλυκά και συνεχίζει μέχρι αργά το βράδυ με μουσική άλλοτε ήρεμη και άλλοτε ζωηρή με ρυθμό και ένταση. Διαθέτει ποτά και σνακς σε μεγάλη ποικιλία, παγωτά και γλυκά, όλα φρέσκα από επώνυμη τοπική εταιρεία. 

Στο καφέ των Πηγών Καλλιθέας, τα πιο συνηθισμένα πράγματα όπως ο καφές μεταμορφώνονται σε εμπειρία απόλαυσης και δροσιάς. Για την παρέα, την οικογένεια και τις πιο ρομαντικές στιγμές, το μοναδικό περιβάλλον,  οι βαθιές πολυθρόνες, οι άνετες σαιζ λονγκ που βλέπουν στο γαλάζιο του κόλπου και τα σεπαρέ που δίνουν ατμόσφαιρα για αξέχαστες ώρες χαλάρωσης συνθέτουν το must του καλοκαιριού.  
Ανοικτά όλη την μέρα από: 9.00 έως αργά
 http://www.kallitheasprings.gr/
Municipality Map
map of Kallithea Springs_GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου